122.- NOU PROPER CURS 2025-26.- Converses transversals en el programa Cooppel de suport a l'institut Martí i Franquès curs 2025-26
A partir del proper curs 2025-26 sistematitzarem i consolidarem la tesi Cooppel per la Pau amb converses transversals.
1.- Trajectòria i estat actual.-
A partir de la presència i reconeixement de la comunitat científica
Hem de considerar que haurem participat en quatre congressos (2014 Madrid de psicologia, 2017 Tarragona de sociologia, 2022 Lleida de pedagogia i 2024 Seu Urgell- Universitat d'Andorra de pedagogia, en quatre jornades RED DIM EDU de professorat i professionals de l'educació a més de les telemàtiques quasi mensuals des de 2017. La posta en marxa del projecte APLICA Solucions en el curs 2023-24 de la SCP-IEC. En 2023 el segon premi del COPEC per Nadia Nieto en el seu TRFG sobre els beneficis del Cooppel a l'instiut i l'informe de l' iltre. pedagog, inspector d'educació Martí Teixidó sobre el pla Cooppel en 2023.
Iniciarem el programa en el 2011.-
Des de 2011 portem a terme el programa de suport Cooppel, en el primer curs 2011-12 a les tardes de forma voluntària, amb dos alumnes a l'inici i amb la col·laboració de tres jubilats (dos mestres i un professor de la universitat) varem iniciar les bases del programa, fins que poc a poc en el 2014 ja es va iniciar l'estada a empresa. Va ser en el 2012 que es va presentar el projecte de tesi a la sala de Graus del campus Catalunya de la URV amb el suport dels Drs Josep Sanchez Cervelló aleshores degà de Lletres i Arcadi Oliveres president de justícia i Pau de Barcelona i professor de la UB de política i economia.
Cada any aprenem i millorem.-
Enguany estem presents en un taller a les jornades RED DIM EDU mensuals.
A més apliquem la pràctica Cooppel en converses en dues residències assistides, un centre de dia, visites personalitzades a una residència i atenem a persones, famílies, associacions i federacions, a més del programa mensual col·laborador de ràdio Falset PRIOREM PRIORAT des de 2008.
Atenció a les persones en el programa de l'institut INS Cooppel 2024-25.-
Enguany arribarem a les 107 sessions repartides entre dilluns i dijous de 17 a 18,30 hores, és el primer curs que fem una hora i mitja per sessió, fins enguany en feiem dues hores diàries, però degut a la reducció de les hores d'estada ho hem adaptat així.
També enguany haurem atès a 40 famílies. Superant els altres anys un 30% i hem iniciat els tallers de conversa on els pares i les mares participen en el com poden motivar des de casa i com ho poden fer. També hem ampliat amb consentiment tutorial directe els tallers a les tutories ESO, 1r i 2n complet i amb la gran majoria un 82% amb retorn a 2n ESO de la segona sessió
2.- Millores disponibles pel curs 2025-26.-
Millorarem de cara al curs 2025-26 amb disponibilitat i ofertes de noves converses consolidades, provades i valorables de forma coavaluativa.
Ja tenim el codi, disseny i enginy de la tesi postulant basant-se amb la conversa i concentrant-se amb la comprensió i el record.
La conversa és la tasca clau per animar i donar suport motivacional als estudiants i a la implicació de les seves famílies.
Ja tenim un perfil d'eficàcia i uns patrons d'esperança.
Tasques amb compromís col·laboratiu formalitzat pel curs proper.-
1.- Entrevistes i coordinació puntual amb l'equip de direcció, professorat tutor, departaments i el d'orientació.
2.- Converses presencials a les aules a l'hora de tutoria, a poder ser dues per cada grup d'ESO, iniciant en el mes d'octubre fins al mes de maig, a discreció del professorat tutor. La primera com prendre apunts i com millorar el record i la comprensió. La segona valorar el prendre apunts i com millorar la creativitat.
On Cooppel vol dir cooperació pel sentit de la comprensió i del record.
3.- Converses en gran grup a la biblioteca assistida Cooppel (BaC) d'estada de BAT, amb entrevistes i conversa amb les estudiants de BAT. De dilluns a dijous de 17 a 18,30 hores.
4.- Converses periòdiques amb les famílies, amb pares i/o mares amb tallers d'animació, oratòria i de suport motivacional. Amb pares i mares amb els seus fills i filles i també amb els pares i mares sols.
NOVETATS PEL CURS PROPER.-
5.- Converses amb alumnat d'ESO i els seus pares o mares sobre tallers puntuals, sense assistir a la BaC de les tardes. Es tracta de poder quedar un dia i hora amb el seu fill o filla. Fer una entrevista, una conversa i un taller per aplicar-lo a casa la resta de dies. Valoració de les relacions a casa, com podem motivar i com podem ajudar.
Activitats a l'entorn.-
6.- Converses en activitats extraescolars amb les famílies en les visites al museu del Port, sala d'exposicions CaixaForum o altres activitats a l'Ateneu o en espais naturals o urbans de la ciutat.
7.- Aquest programa suport Cooppel a l'institut vindrà obert a altres activitats d'entrevista, de conversa així com d'informació, d'orientació, com d'assessorament a altres programes com el programa LOGOS que es durà a terme a la part baixa per alumnat de fora del nostre institut. A més de les atencions a nivell veïnal dins de la Federació Segle XXI de Tarragona, a nivell social dins de la FCVS i de la FAC, així com de les activitats que durem a terme a l'Ateneu de Tarragona, dies concertats, els dijous de 19 a 20,30 hores
Introduirem les converses o suport motivacional en família per what's i Meet.-
També introduirem les entrevistes i converses telemàtiques per Meet i per grups xats What's on es donarà suport motivacional a comentar la tasca que es fa a l'institut, visites a museus, excursions, etc. que motivi col·loqui a casa i conversa en família.
Sobre vídeos de temes de competències bàsiques que es poden veure junts pares, mares, fills i filles. Així mateix informació sobre com veure films junts en família.
Compartir vídeos de com organitzem la llar i planifiquem.
Enviarem de forma periòdica una foto, text o vídeo per a comentar a casa o tasques per a resoldre de càlcul mental, coneixements bàsics, raonament espacial, humor, etc.
ELS NOSTRES AGRAÏMENTS
Un fort agraïment al professorat, a les tutories de l'institut Martí Franquès, al seu equip directiu per permetre el programa Cooppel des de 2011, així als estudiants de BAT i a les famílies d'estudiants d'ESO que han aprofitat provat aquesta nova oportunitat.
Gràcies a la inspecció educativa per la seva atenció.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada